9.12.08

La Comunidad demanda a Zaera-Polo por dejar la Ciudad de la Justicia


¿Héroe o villano? Yo estoy a favor de la opinión de MMN Arquitectos. No es la primera vez que renuncia a la autoría de un proyecto, en La Vila también diseñó un conjunto de comisaría-apeadero de tranvía, y al construir únicamente la comisaría decidió que no incluir dicha obra en su currículum. Yo creo que está un poco endiosado...

http://www.elpais.com/articulo/madrid/Comunidad/demanda/Zaera-Polo/dejar/Ciudad/Justicia/elpepiespmad/20081203elpmad_5/Tes

1 comentario:

jarall dijo...

Està clar que els MMN tenen raó.
El primer problema és el concepte, si vols fer un monument, atracció mediática, has d'estar disposat a pagar el que siga. Si no quan fas el concurs has de premiar la optimització econòmica i constructiva, a més de per supost la qualitat arquitectònica.

L'altre problema és els "xanxullos" que es fan en totes les obres públiques, i els encariments desproporcionats i injustificats dels pressupostos. La constructora segur que tampoc és verge en l'assumpte.

Realment crec que Zaera no té massa culpa, si tu et dediques a fer "edificis referència" i et contracten per a això, has de fer-ho valga el que valga. Si no que hagueren pensat abans que és el que volien.

I pel que toca a la Vila ja saps que allí passa el que no passa en altre lloc, l'ejecució de l'obra de Zaera no és que siga magnífica, i si eres un referent mediàtic internacional és normal que vullgues que quede tot perfecte i fidedigne al projecte, i un cop més, són els polítics i els tècnics de l'administració els que han de pensar abans que és el que necessita el poble, si un monument mediàtic (hi ha casos que el benefici és incalculable, p.e. Bilbao) o un edifici que satisfaga les necessitats i per supost que tinga la millor qualitat arquitectònica possible. I no parlem d'encariments de pressupostos, crec que serem de les poquetes ciutats que una piscina costa 3 vegades més del pressupostat (i no parlem de 20.000 euros), que ens gastem 3.000.000 euros en unes escales mecàniques que no utilitza ningú, un auditori que no té sales per a que assajen les agrupacions musicals,... pero no crec que siguen els arquitectes els culpables (els podem criticar en les característiques formals, espacials, en la integració, la ejecució, la eficiència,...), són els polítics els que han d'encarregar el que volen i els que han de donar el ok al projecte, i els que han de vetllar per a que els pressupostos no es multipliquen per 3.